Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Quick Tips
Phượng Các
#1 Posted : Saturday, December 23, 2006 4:00:00 PM(UTC)
Phượng Các

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 18,622
Points: 19,803
Woman
Location: Golden State, USA

Was thanked: 660 time(s) in 620 post(s)
What Purpose Does Salt Serve in Cake and Cookie Recipes?




Salt is a flavor enhancer that is just as important in sweet foods as it is in savory ones, so we assumed that a cake or cookie made without salt wouldn't taste as good as one that included it. Still, we wanted to understand exactly how the flavor would change. To do so, we tasted two batches of yellow layer cake and sugar cookies: one batch with salt, the other without.

The flavor differences in the cake, which called for 3/4 teaspoon salt, were astounding. The salt-free cake tasted sweet-"like cotton candy"-yet bland. Tasters called it "mild," "flat," "dull," and "boring" and could barely detect vanilla flavor. The cake that included salt was also sweet, but the flavors of butter and vanilla were much more balanced and pronounced. The differences were more difficult to nail down in the sugar cookies, which were coated generously with sugar and contained only 1/4 teaspoon salt. Still, some tasters could detect the flavors of butter and vanilla more readily in the "salted" cookies.

How does salt work its magic? While many cooks think of salt as simply a flavor enhancer, it can also mask less agreeable tastes like bitterness. We proved this theory true in the test kitchen by adding a pinch of salt to inherently bitter foods like coffee and eggplant, and the perceived bitterness was cut in half. By suppressing bitterness, salt allows more desirable flavors-including sweetness and spices-to come through. Ingredients that can contribute bitter flavors in baking include yeast, leavening agents, proteins in flour, bittersweet chocolate, and vanilla.

To summarize, if a recipe calls for a pinch of salt, don't be tempted to omit it. Otherwise, you might be left with a singularly sweet and sugary dessert with little complexity. Also, be sure when baking to use unsalted butter so that all the salt comes from a single source and the finished product doesn't actually come out salty.

ccoksillustrated.com
Phượng Các
#2 Posted : Sunday, December 24, 2006 7:35:23 AM(UTC)
Phượng Các

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 18,622
Points: 19,803
Woman
Location: Golden State, USA

Was thanked: 660 time(s) in 620 post(s)
Does Baking Powder Have a Shelf Life?


Baking powder generally has a shelf life of one to two years, and manufacturers stamp the can (often on the bottom) with a “use-by” date that tells you when its time is up. The enemies of baking powder are moisture and heat, according to Nita Livvix, laboratory supervisor at Hulman and Company, maker of Rumford and Clabber Girl baking powders. Both cause the leavening agents in baking powder to react and create the carbon dioxide gas that should have leavened your carrot cake. Livvix stressed that for maximum shelf life baking powder should be stored in a place that is cool and dry (the latter rules out the refrigerator, which is a source of moisture). If a can of baking powder is close to its expiration date, you can check the viability of the powder by adding 1/2 teaspoon to 1 cup of tap water. If it fizzes energetically, it’s still active and usable.


Tonka
#3 Posted : Monday, December 25, 2006 2:37:59 AM(UTC)
Tonka

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 9,662
Points: 1,581

Thanks: 386 times
Was thanked: 210 time(s) in 198 post(s)
Có người nấu xôi mà không bỏ muối vô nếp, ăn nó lạt lẽo làm sao cho dù xôi đó là xôi ngọt có nước dừa. Nấu chè cũng vậy, phải có chút muối.
Ms Saigon
#4 Posted : Friday, January 30, 2009 4:02:57 AM(UTC)
Ms Saigon

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 4
Points: 0

1. Tẩy vết bẩn của salon da: Dùng một mảnh vải nhung chấm một chút lòng trắng trứng rồi lau sạch salon, vừa loại được các vết bẩn, vừa làm cho bề mặt da bóng như mới.

2. Lau chùi vỏ tủ lạnh: Vỏ tủ lạnh lâu ngày thường có các vết cáu bẩn, bạn có thể dùng một miếng vải mềm và thêm một chút kem đánh răng để lau chùi.

3. Lau chùi đồ gỗ: Lấy một giẻ sạch, sau đó dùng sữa tươi để lau chùi các đồ gia dụng bằng gỗ. Lại dùng nước lau sạch một lần nữa.

4. Lau bàn bếp: Cắt củ cải thành lát phối hợp với nước để lau rửa bàn bếp. Bạn cũng có thể sử dụng dưa chuột hoặc cà rốt để thay thế củ cải trắng trong việc này.

5. Lau salon vải: Đối với salon bọc vải hoặc nhung, bạn có thể pha loãng cồn rồi dùng bàn chải chải một lượt, sau đó dùng máy sấy sấy khô. Nếu trên bề mặt salon có vết bẩn do nước hoa quả, bạn có thể pha một thìa sôđa với nước sạch để lau, vết bẩn có thể giảm một phần nào.

6. Làm sạch thảm: Các gia đình có con nhỏ thường hay đánh đổ thức ăn lỏng trên mặt thảm. Bạn hãy dùng khăn hoặc vải khô, sạch để hút chất lỏng, sau đó rắc muối ăn lên trên để hút hết các vết bẩn, rồi dùng máy hút bụi để hút hết muối ăn. Cuối cùng, dùng bàn chải chải lại một lượt cho thảm phẳng phiu.

7. Trừ vết bẩn kẹo caosu: Kẹo caosu dính vào thảm rất khó lấy ra, bạn dùng túi nilông bọc một ít đá lạnh đặt lên phía trên, khoảng 30 phút sau, khi kẹo đã cứng lại, bạn dùng tay hoặc bàn chải gỡ nhẹ bã kẹo.

8. Hạn chế vết bẩn trong nhà bếp: Bạn có thể dùng nilon bọc thực phẩm dán lên tường gần khu vực đặt bếp. Do có đặc điểm trong suốt nên khi dán lên tường sẽ không có cảm giác vướng mắt. Khi đã dính nhiều vết bẩn do dầu mỡ bắn vào bạn chỉ cần nhẹ nhàng tháo ra rồi thay một lớp nilon khác lên là được. Đây là một biện pháp vừa đơn giản vừa tiết kiệm thời gian cho các bà nội trợ.

10. Làm mới đồ đạc bằng gỗ: Đối với đồ đạc bằng gỗ, bạn có thể nhỏ một chút sáp lên bề mặt rồi dùng khăn mềm lau sạch. Nếu phát hiện trên bề mặt có vết nứt, hãy bôi lên trên một lớp dầu cá, sau một ngày dùng khăn ướt lau sạch. Ngoài ra, bạn cũng có thể dùng nước muối để lau phòng gỗ bị mục và kéo dài tuổi thọ cho đồ gỗ.

(Theo vnmedia.vn)

Phượng Các
#5 Posted : Monday, May 6, 2013 11:56:53 AM(UTC)
Phượng Các

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 18,622
Points: 19,803
Woman
Location: Golden State, USA

Was thanked: 660 time(s) in 620 post(s)
Mủ mít: Muốn tay sạch sau khi lột mít bị dính mủ trước kia trong nhà tôi hay dùng dầu hôi để chùi, nhưng nếu dùng dầu ăn bạn sẽ thấy tay sạch nhanh hơn nhiều\. Thật đáng tiếc vì mải sau này mới biết mẹo dễ dàng như vậy!
Phượng Các
#6 Posted : Monday, August 3, 2015 10:59:51 AM(UTC)
Phượng Các

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 18,622
Points: 19,803
Woman
Location: Golden State, USA

Was thanked: 660 time(s) in 620 post(s)
Khi bổ một quả bơ mà con không ăn hết, bạn có thể bôi một chút dầu ăn lên bề mặt bơ để giữ bơ tươi lâu và không bị thâm.
st
xv05
#8 Posted : Tuesday, August 4, 2015 4:10:58 AM(UTC)
xv05

Rank: Advanced Member

Groups: Registered, Editors
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 5,044
Points: 3,390
Woman
Location: Lục điạ hình trái táo

Thanks: 340 times
Was thanked: 45 time(s) in 44 post(s)
Originally Posted by: Phượng Các Go to Quoted Post
Khi bổ một quả bơ mà con không ăn hết, bạn có thể bôi một chút dầu ăn lên bề mặt bơ để giữ bơ tươi lâu và không bị thâm.
st

Một cách dễ hơn nữa là cất lại phần trái bơ dính với cái hột, bơ sẽ ko bị thâm, hư.
(Hình như có lần chị Song Anh cũng có nói vậy)
Tonka
#9 Posted : Tuesday, August 4, 2015 1:03:16 PM(UTC)
Tonka

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 9,662
Points: 1,581

Thanks: 386 times
Was thanked: 210 time(s) in 198 post(s)
Originally Posted by: xv05 Go to Quoted Post
Originally Posted by: Phượng Các Go to Quoted Post
Khi bổ một quả bơ mà con không ăn hết, bạn có thể bôi một chút dầu ăn lên bề mặt bơ để giữ bơ tươi lâu và không bị thâm.
st

Một cách dễ hơn nữa là cất lại phần trái bơ dính với cái hột, bơ sẽ ko bị thâm, hư.
(Hình như có lần chị Song Anh cũng có nói vậy)


Không hiểu lắm XV muốn nói gì. Phần còn dính hột thì đương nhiên nó không đổi màu, nhưng chỗ bị cắt sẽ bị phơi ra không khí và sẽ bị thâm.

Có thể dùng saran wrap bọc kín nó lại, không để cho tiếp xúc với không khí thì cũng sẽ tránh khỏi bị thâm.
xv05
#10 Posted : Tuesday, August 4, 2015 4:51:11 PM(UTC)
xv05

Rank: Advanced Member

Groups: Registered, Editors
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 5,044
Points: 3,390
Woman
Location: Lục điạ hình trái táo

Thanks: 340 times
Was thanked: 45 time(s) in 44 post(s)
nhưng chị để phần dính với hột sẽ để tươi được lâu hơn ngay cả khi bọc lại hay ko bọc.
Phượng Các
#11 Posted : Sunday, January 24, 2016 11:54:42 PM(UTC)
Phượng Các

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 18,622
Points: 19,803
Woman
Location: Golden State, USA

Was thanked: 660 time(s) in 620 post(s)
Khi làm món gì, như rau trộn, mà có vắt chanh vào thì nhớ cà vỏ chanh thêm vào cho có mùi thơm (thấy trên tv Adrian Richardson chương trình Secret Meat Business).
Phượng Các
#12 Posted : Wednesday, April 25, 2018 7:43:32 AM(UTC)
Phượng Các

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 18,622
Points: 19,803
Woman
Location: Golden State, USA

Was thanked: 660 time(s) in 620 post(s)
Gạo muốn tránh mọt bọ lẫn vào thì nên bỏ vào hũ vài tép tỏi nguyên vỏ . Khi bỏ tỏi vào tôi mở nắp vì nghĩ là mấy con bọ sẽ sợ mùi tỏi mà "di cư" đi nơi khác, ai ngờ lúc xem lại thì chúng "ngỏm củ tỏi" hết rồi .
Phượng Các
#13 Posted : Friday, February 14, 2020 1:36:06 PM(UTC)
Phượng Các

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 18,622
Points: 19,803
Woman
Location: Golden State, USA

Was thanked: 660 time(s) in 620 post(s)
Khi chiên cá hay thịt muốn dầu nóng không văng tùm lum ra ngoài thì trước khi chiên nên cho vào chảo dầu đang sôi một muỗng bột bắp hay bột gạo (nhớ khuấy cho tan đều trong chảo). Trong khi chiên nếu thấy có văng dầu ra thì cho thêm chút bột vào!
Phượng Các
#14 Posted : Wednesday, November 4, 2020 5:49:11 PM(UTC)
Phượng Các

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 18,622
Points: 19,803
Woman
Location: Golden State, USA

Was thanked: 660 time(s) in 620 post(s)
Giầy ủng nếu muốn cho nó đứng không thụng xuống thì bạn đặt vào đó một chai như coca loại lớn hay chai nước đã dùng (loại 1 lit). Mẹo này dễ vậy mà không biết cho mải đến khi đọc trong một quyển dạy nội trợ . Có người chỉ cách dùng cái ruột của cuộn giấy kitchen paper, nhưng không hay bằng .
Users browsing this topic
Guest (2)
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.