Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Bảo quản Nấm
Phượng Các
#1 Posted : Thursday, December 23, 2004 4:00:00 PM(UTC)
Phượng Các

Rank: Advanced Member

Groups: Administrators
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 18,689
Points: 20,007
Woman
Location: Golden State, USA

Was thanked: 654 time(s) in 614 post(s)
What's the Best Way to Store Mushrooms?



Given their damp, shady habitat, it is no surprise that button mushrooms have little tolerance for careless storage. When stored at home, mushrooms go quickly from proud and plucky to shriveled and dispirited or slimy and discolored. To test the best storage method, we purchased several 12-ounce packages of button mushrooms. We stored one in its original sealed container, one in a paper bag (suggested by the Mushroom Council and thought to promote air circulation), one in a perforated plastic bag (thought to promote air circulation and hold moisture simultaneously), and one in its original cardboard container with the wrap removed and mushrooms then covered with a damp paper towel. (We did not clean the mushrooms, which can cause bruising and would affect our results.)

At the end of five days, the mushrooms in the paper bag were completely dehydrated. The mushrooms in the perforated plastic bag were spongy and discolored. The mushrooms under the (ever-refreshed) damp paper towel were also discolored, but in relatively good condition. The mushrooms in their original sealed container experienced the least deterioration; they were perfectly good after four days. By the fifth day they looked slightly dry and flaky in their container. The moral of this story: Sometimes ready-made packaging has a function beyond simple convenience—sometimes it actually helps to preserve the contents. If you open a sealed package of mushrooms but don’t use all the contents, simply rewrap the package (with the remaining mushrooms still inside) with plastic.

Thuyền
#2 Posted : Wednesday, April 27, 2005 11:17:48 AM(UTC)
Thuyền

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 6/24/2012(UTC)
Posts: 18
Points: 0

Làm sao để bảo quản nấm tốt nhất?

Nấm nói chung là lọai thực vât có môi trường sống ẩm ướt và thường mọc ở nơi mát mẻ, có bóng râm, vì vậy nếu không bảo quản cẩn thận chúng sẽ rất nhanh bị héo hoặc nhầy nhụa và đổi màu. Để tìm ra cách bảo quản nấm tốt nhất, chúng tôi đã mua nhiều hộp nấm khuy gói sẵn lọai 12-ounce/hộp về để thử nghiệm. Một gói được giữ trong tình trạng nguyên thủy lúc mua về, một gói khác trong một cái bao giấy (theo như lời khuyên của hiệp hội Nấm, nhằm thúc đẩy sự lưu thông của không khí), một gói nữa trong một cái túi nhựa có đục lỗ (cũng để không khí được lưu thông và đồng thời để giúp giữ ẩm), và gói cuối cùng trong hộp nguyên thủy của nó với lớp bọc nhựa được tháo ra và thay bằng một lớp giấy ẩm. Chúng tôi đã không rửa sạch nấm để tránh chúng khỏi bị giập và ảnh hưởng đến kết quả thử nghiệm).

Sau 5 ngày, nấm trong túi giấy đã hòan tòan bị mất nước. Lọai trong túi nhựa có thông lỗ thì mềm nhũn và đổi màu. Lọai dưới lớp giấy luôn được giữ ẩm cũng bị đổi màu nhưng vẫn còn tương đối tốt. Lọai trong hộp đóng gói nguyên thủy là lọai ít bị hư nhất, sau 4 ngày vẫn còn rất tươi và sang ngày thứ 5 thì chỉ hơi bị khô và có vẻ bong ra.

Nguyên lý của việc thử nghiệm này là - đôi khi những hộp đóng gói sẵn ngòai việc rất tiện lợi chúng còn có chức năng bảo quản tốt. Nếu không dùng hết nấm trong những loại hộp này, bạn chỉ việc bọc chúng lại bằng giấy bọc nhựa mới.
Users browsing this topic
Guest
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.